Boligpriser i Portugal

Ejendomme i Portugal har nogle af de bedste priser i Europa. Nylige tal fra National Statistics Institute viser, at den gennemsnitlige ejendomspris i Portugal kun er på 1.187 EUR pr. kvadratmeter; 1.243 EUR for lejligheder og 1.090 EUR for huse. De tilsvarende tal i Storbritannien er 2.649 EUR, eller 2.300 EURO i Frankrig.

Ejendomspriserne varierer dog meget mellem regioner. De to billigste områder, Centro og Alentejo, har boligpriser på lidt over halvdelen af, hvad du må betale i Algarve - i begge regioner kan du købe ejendomme til under 1.000 EUR pr. kvadratmeter. Hvis du er en tilbudsjæger, er dette ikke et dårligt sted at starte, omkring byer som Evora eller Elvas, Coimbra eller Aveiro.

Boligpriserne i Portugal, 2018 (EUR pr. kvadratmeter):

OmrådePris (EUR)OmrådePris (EUR)
Algarve1524Norte1071
Lissabon hovedstadsområde1456Centro973
Madeira/Azores1222/1015Alentejo963

Download Portugisisk Bolig Guide Gratis

Alt hvad du behøver at vide om at købe en ejendom i Portugal som udlænding. I øjeblikket kan du downloade den engelske version.

Algarve er virkelig forgyldt

Algarve er det dyreste område at købe bolig i, og området har en stærk udenlandsk interesse. Algarves "gyldne trekant" mellem Vale do Lobo, Quinta do Lago og Almancil har især set interesse i toppen af markedet fra investorer i "Golden Visa-programmet" , hvilket giver en langsigtet portugisisk opholdstilladelse til enkeltpersoner, der investerer over 500.000 EUR i ejendom. 1.524 EUR per kvadratmeter er prisen her, selvom du generelt betaler mere på kysten og langt mindre blot få kilometer inde i landet.

Det større Lissabon-område står også højt på listen, hvilket næppe er overraskende i betragtning af Lissabons status som hovedstad og finanscenter samt et kæmpe turist-hotspot. Faktisk er Lissabon det dyreste sted i Portugal at købe større lejligheder i med 1.430 EUR pr. kvadratmeter for 'T3' (tre-værelses) lejligheder.

Et sted i midten kommer den nordlige del af Portugal, herunder den blomstrende by Porto, samt de portugisiske ø-områder - Madeira og Azorerne.

Selvfølgelig er disse priser et gennemsnit for store regioner. De vigtigste storbyområder har meget højere priser; Forvent at betale 2.500 EUR eller mere pr. kvadratmeter for store lejligheder i centrum af Lissabon. Porto vil generelt også koste mere end mindre byer i Norte.

Find dit hjem i Algarve

Vil prisvæksten vare ved?

Nogle observatører har rejst bekymringer om bæredygtigheden af den nuværende prisfastsættelse på fast ejendom. Nogle unge portugisere har nu svært ved at købe deres første ejendomme, og i takt med at byggebranchen er ved at øge antallet af boliger, er der stadig mangel på nybyggeri i mange områder.

Men Portugals økonomi klarer sig godt. Statsgælden er blevet reduceret, den økonomiske vækst runder over 2%, og ledigheden er blevet reduceret. Du kan få en fornemmelse af den afstand, landet har rejst siden kreditkrisen, ved at se på udbyttet på portugisiske tiårige obligationer. Så længe som i 2012 var Portugal nødt til at betale investorer 18% for at låne landet penge - i 2016 var satsen på 2,3%, og nu er den faldet endnu længere til under 1,9%. Mens væksten er aftagende, så ser fundamentet ud til at være ret godt.

Det er også værd at bemærke, at forholdet mellem boligpriserne og BNP pr. indbygger er relativt lavt for Europa, 24 gange lavere. Til sammenligning er ejendomme i Storbritannien værdsat til 74 gange BNP pr. Indbygger og i Frankrig 41 gange. Det signalerer, at investorer ikke bør bliver for bekymrede over, om det portugisiske boligmarked løber tør for damp.

Priserne på fast ejendom er stigende

Indtil for nylig syntes Portugal at have gået glip af det europæiske ejendomsboom. Nu tjener landet ind på gyngerne, hvad det har mistet på karrusellen; Ifølge Eurostat havde Portugal den fjerde højeste prisvækst i Europa i 2017, efter Estland, Litauen og Republikken Irland. Ejendomspriserne nåede bunden i 2014 og har været stigende siden. I sidste kvartal af 2017 steg priserne med 10,5% årligt, og i første kvartal 2018 accelererede de til 12,2%.

Selvom der er stærk udenlandsk interesse for køb af ejendom, så er den indenlandske efterspørgsel også stærk. Antallet af ejendomshandler er højt og i 3. kvartal af 2018 skiftede mere end 38.000 ejendomme hænder. Det var en stigning på næsten en fjerdedel i forhold til året før. Og mens Lissabon og Algarve måske når frem til overskrifterne, så er prisstigningen spredt ud over hele landet; Tal fra Confidencial Imobiliário viser, at hver enkelt kommune rapporterede en stigning i boligpriserne i første kvartal af 2018 - ikke kun på hotspots.

De billigste byer i Portugal

Stadig et godt køb

Du kan bebrejde "ejendomsporno" på tv'et, du kan give Peter Mayles skylden for Et år i Provence og Chris Stewarts for Driving over Lemons, eller du kan beskylde nem kredit og kvantitativ lempelse - men fakta er, at uanset hvem der er ansvarlig, så er der ikke mange gode tilbud tilbage i boligområder på tværs af Europa.

Men Portugal tilbyder stadig attraktive ejendomspriser. Og i modsætning til nogle andre lande med "gode tilbud", så tilbyder Portugal god infrastruktur og et retssystem, du kan stole på beskytter dine interesser. Portugal tilbyder endda en tiårig skatteferie for udlændinge, der flytter til landet under det ikke-permanente opholdsprogram (Non Permanent Resident programme). Alt dette plus pastais de nata! Hvad mere kan du ønske dig?

Kig dig omkring på de mest livlige steder i Portugal