Køb af fast ejendom i Portugal - dine lånemuligheder

Hvis du køber en ejendom i Portugal, kan du være så heldig at have fundet en billig landligt beliggende ejendom, som du kan købe kontant, eller du kan have midler med fra salg af en ejendom eller en arv, som du kan bruge til at købe en ejendom uden at det kræver finansiering. Imidlertid vil de fleste købere gerne finansiere en del af købsprisen med et realkreditlån, og du bør nøje overveje dine lånemuligheder.

Der vil fx altid være et valuta misforhold, medmindre du låner i euro. Hvis du låner i dit hjemlands valuta, vil du blive udsat for valutakursudsving, hvilket kan betyde, at værdien af realkreditlånet eventuelt vil overstige ejendommens værdi, hvis din boligvaluta svækkes. På den anden side, hvis du låner i euro, men finansierer realkreditlånet med indkomst i en anden valuta, så vil dine månedlige betalinger svinge; hvis dit hjemlands valuta svækkes, kan det være svært at få råd til betalingerne.

Du bør tænke dig grundigt om, inden du vælger, og måske give dig selv en 20% margen for at sikre, at du ikke sætter dig for hårdt.

Download Portugisisk Bolig Guide Gratis

Alt hvad du behøver at vide om at købe en ejendom i Portugal som udlænding. I øjeblikket kan du downloade den engelske version.

Omlæg lån i din eksisterende ejendom

For boligejere med betydelig friværdi i deres eget hjem, kan omlægning af lån i denne ejendom, til at hjælpe med at betale for en portugisisk bolig, være en fornuftig løsning. Men hvis tingene går galt, sætter du dit eget hjem i fare. Du kan også opdage at den rente, du betaler, er højere end hvad du ville betale, hvis du lånte i Portugal, hvor renten er meget konkurrencedygtig.

En mulig fordel er, at du måske vil kunne få et lån hjemme, hvor du kun betaler renter, selv om disse er næsten universelt vanskeligere at få adgang til siden kreditkrisen. Der er ingen sådanne lån i Portugal. Hvis du for eksempel har en stor langsigtet investeringsportefølje, kan det være fornuftigt at tage et lån med afdragsfrihed, hvor du i en periode kun betaler renterne, frem for at sælge investeringer, især hvis de er skatteeffektive.

Få et realkreditlån i dit eget land

Mange banker tilbyder internationale realkreditlån til andre lande, hvor de har aktiviteter. Barclays yder eksempelvis lån til portugisiske ejendomme samt købere af ejendomme i Frankrig, Spanien og Italien. Imidlertid låner mange banker ikke til internationale ejendomme eller begrænser deres udlån til bestemte typer af ejendomme eller steder. Mens denne løsning hjælper dig med at komme over sprogproblemerne, så giver den dig muligvis ikke det bedste valg af tilbud eller den bedste rentesats.

Få et realkreditlån i Portugal

Portugisiske banker er glade for at yde lån til ikke-bosiddende. Du kan gå direkte til en af de store banker - Santander, Novo Banco, BBVA eller Bankinter, men lokale filialer har stor autonomi, og du skal måske kontakte flere for at finde den rigtige aftale. Sprog kan ofte være et problem - men husk, at selvom du taler portugisisk, så er det et meget specifikt ordforråd, du skal bruge, når det drejer sig finansiering, hvilket kan gøre det særdeles vanskeligt. En bedre mulighed er at bruge et realkreditbroker, som er vant til at håndtere denne type transaktioner og som ved præcis, hvilke banker og filialer du skal spørge, og som sandsynligvis kan sikre dig en bedre aftale.

Rentesatser er som regel variable, baseret på Euribor plus en procentdel (12-måneders Euribor er i øjeblikket -0,16%), men det er muligt at få op til 20 års faste satser. Hvis du vælger faste satser, betaler du en præmie - for eksempel 2,99% mod 2,25% i variabel rente - men hvis du tror, at satserne sandsynligvis vil stige, så er det er en præmie, som du muligvis synes er værd at betale.

Generelt kan ikke-bosiddende få 25 års realkreditlån og fastboende op til 30 år. Bosiddende har også en fordel, når det angår Loan-to-Value (LTV); ikke-bosiddende bliver nødt til at lægge et depositum på 30%, men bosiddende kun anmodes om 20%. Bosiddende og ikke-bosiddende er dog stillet ens, når det handler om to af de mindre dejlige ting ved at få et portugisisk realkreditlån; Masser af papirarbejde og høje gebyrer (omkring 600 EUR).

Her kan du se et reelt eksempel på lånerelaterede udgifter, handlen blev afsluttet i 2017, husprisen er 118.500 EUR og banklånet (80%) - 102.200 EUR (interview med ejendomsindehaveren kan læses på ...).

Portugisiske realkreditlån er også underlagt strenge overkommelighedskriterier. Din betaling på realkreditlånet må ikke overstige 30-35% af din netto månedlige indkomst. Der er intet i Portugal, der tager hensyn til at du køber for at leje ud, så lejeindtægter vil ikke vil blive taget i betragtning ved vurderingen af dit lån, kun din egen indkomst.

Realkreditlånsrelaterede udgifterBetaling (EUR)
Oversættelse af dokumenter (hvis nødvendigt)147,38
Oversættelsescertificering50,90
Afgift for ejendomsvurdering196,80
Lånegebyrer100,00
Total495,08

Du opdager muligvis også, at visse typer af ejendomme ikke er lette at finde realkreditlån til. Landligt beliggende ejendomme, især hvor drastisk renovering er påkrævet, kan være vanskelige at finansiere. Det samme gælder ejendomme med større renovering - selv i byerne. I så fald er omlægning af lån i din eksisterende ejendom sandsynligvis en bedre rute.

Et sidste tip; Når du udarbejder dit budget, og hvad du har råd til, glem ikke at medregne overførselsafgifter og juridiske omkostninger. I Portugal kan de løbe op i 10% af ejendomsprisen, så du skal sikre dig, at du kan håndtere dem, såvel som det nødvendige depositum, kontant.