Potentielle faldgruber ved køb af ejendom i Portugal

Hvis du vil købe et hjem i Portugal, drømmer du naturligvis om at blive lykkeligt bosat og slappe af med en Super Bock eller et glas vinho verde. Men ind imellem du ser på den ejendom, du gerne vil have, og finder tid til at slappe af, så er der en række grimme små faldgruber, du skal passe på, for hvis du ikke gør det, så kan din drøm blive spoleret for altid. Heldigvis er vi her for at hjælpe dig med nogle gode råd.

En stor faldgrube, der kan fange købere fra andre lande, er loven om subrogation. Dette tillægger gæld til ejendommen i stedet for til låntager, så hvis du ikke er forsigtig, kan du ende med at blive ansvarlig for ti års ubetalte skatter, tre års elregninger og endda et stort realkreditlån eller personlig gæld, der er sikret med ejendommen som pant.

(Forresten, hvis du flytter til Portugal og vil købe en bil, når du ankommer, så skal du vide, at det samme gælder for biler. Sørg for, at den er gældfri, når du køber den, ved at bruge en tjeneste som Autocheck!)

Portugisisk bolig guide

Køb dit nye hjem i Portugal som en lokal, med hjælp. Det er et fantastisk eventyr, du kan tage sammen med os, og du kan få afsløret nye sider af Portugal. Du kan ikke vide alt, men det er altid en god ide at researche lidt, inden du springer ud i det.

Angiv venligst dine kontaktoplysninger, så vi kan sende dig guiden

Tjek det tinglyste skøde og ejerskab

property ownership portugalHeldigvis vil enhver kompetent advokat finde en hvilken som helst gæld, der er knyttet til ejendommen, ved at tjekke Certidão de Teor eller det tinglyste skøde. Advokaten bør også tjekke, at forsyningsregninger og lokale skatter er opdaterede, før du underskriver kontrakten. Og dette er en af grundene til, at du skal bruge en advokat, som er velkendt med portugisisk lov - og ikke din familieadvokat hjemmefra.

Et andet muligt problem ved at købe i Portugal er spredningen af ejerskab. Det er mindre udbredt med byejendomme eller nyere ejendomme, men er bemærkelsesværdigt ofte anvendt i land-distrikterne. Ofte er ejendommen gået i arv i familien, og fætre, kusiner, tanter, onkler eller børnebørn ejer alle små dele af ejendommen. Da Portugal traditionelt har haft en høj emigrationsrate, kunne der være en fætter, der bor i Brasilien, Bordeaux eller Basildon, der ejer en del af ejendommen og som kunne blokere salget. Selv i det bedste tilfælde kan forsøget på at opspore en fjernt slægtning, der emigrerede for lang tid siden, udsætte et salg i uge- eller månedsvis. En god advokat vil kontrollere ejendommens ejere og kan rådgive dig om, hvorvidt det er sandsynligt, at der kan være et problem. Hvis du har travlt med at gennemføre et køb, så vil du måske vælge at finde en anden ejendom.

På den anden side set er der nogle købere af smukke landejendomme for renovering, der venter over atten måneder med at afslutte deres køb - og de er stadig lykkelige for, at de gjorde det. Hvis det er prisen for at sikre dit drømmehjem, så siger de, at det er ventetiden værd!

Sørg for, at du ved hvad du køber

Landejendomme kan også være lidt af et problem, når det handler om skødet. Nogle gange består en ejendom af mange små parceller - de kan faktisk være meget små strimler jord. Nogle er måske aldrig blevet solgt, mens andre måske er blevet opdelt. I kommuner, hvor "João ejer området så langt som til den store sten der", hvilket var den almindelige måde at afgrænse ejendom på, kan det være svært at finde ud af, hvad du præcist køber.Ejendomsmæglere har ofte ingen anelse om hvordan, når det handler om at udarbejde detaljerne, så igen har du brug for en god advokat eller ejendomsmægler.

Bygninger kan også være bygget uden administrativ registrering. Det kan betyde, at din svinesti skal rives ned, hvilket ikke er så alvorligt, men hvis det påvirker selve huset eller en bygning, du planlægger at konvertere, så kan det være katastrofalt. Men heldigvis er der en retlig procedure på plads til at løse problemet. Du skal muligvis sikre dig, at dit køb indeholder en "korrigering", ikke blot for at sikre, at sagen er opdateret, men også for at legalisere eksisterende bygninger, der ikke har en byggetilladelse. Det største problem er sandsynligvis at være enig med sælgeren om at få tingene løst - og udarbejde, hvem der skal betale for det.

Det kan være en utaknemlig opgave at sikre at skødet er korrekt. Ejendomsmæglere kan være til lidt eller ingen hjælp, så igen er nøglen til et vellykket køb at finde en rigtig god og grundig advokat.

Kig dig omkring på de mest livlige steder i Portugal

buying with furniture portugal

Tjek om møblerne følger med huset

Du forventer muligvis at flytte ind i en helt tom ejendom. Det er helt fint - i teorien, men det sker ofte ikke. Hvis du er okay med at overtage over hundrede års besiddelse af ejendele, herunder måske nogle vidunderlige gamle møbler, men også et stort indrammet fotografi af oldemor i hendes mest frygtindgydende fremtræden samt skabe fulde af gamle aviser - så er du velkommen! Hvis ikke skal du sørge for at løse dette problem under købsprocessen og opnå et tilfredsstillende arrangement.

Med resort ejendomme er det på den anden side set ikke ualmindeligt at købere også byder på møblerne, selv om ejendomme generelt markedsføres som umøblerede. Hvis

du ser en ideel strandlejlighed, der er blevet særdeles godt møbleret, og du ikke ser frem til jobbet med at købe møbler til et feriehus, når din tid er begrænset til et par uger om året, så er det en effektiv måde at dræbe to fluer med ét smæk.

Sikkerhedskopier dine penge

Der er et andet lille juridisk problem, vi bør tale om. I Danmark betaler du din udbetaling til en advokat eller i Frankrig til en ejendomsmægler, der har tvungen erstatningsforsikring eller til en notar, i Portugal har ejendomsmæglere (og nogle juridiske firmaer) ikke økonomiske garantier. Det kan koste dig din udbetaling, hvis agenturet går fallit. Kontroller, om din ejendomsmægler er forsikret - og sørg for, at dine penge opbevares på en separat kundekonto, ikke som en del af firmaets egenkapital.

Endelig er der en stor faldgrube ved at købe i nogle områder i Portugal, især på Algarve. Du har måske besøgt ejendommen om sommeren, men hvis du har til hensigt at bo der hele året rundt, ved du så, hvordan Algarve er om vinteren? Nogle områder af kysten er udelukkende sommer destinationer, og de fleste af virksomhederne lukker om vinteren, så der er ingen butikker, ingen barer, intet natteliv, og muligvis heller ingen naboer. Hvis du vil have en året-rundt-destination, så kan Cascais eller Estoril være meget mere egnede, da weekendgæster og pendlere fra Lissabon holder dem livlige uden for højsæsonen. Eller måske vælger du at købe i Lissabon, Porto eller en af de større provinsbyer i stedet.

Hvis du vil have en året-rundt-destination; Overvej Cascais, Estoril, Porto eller Lissabon; Algarve kan være mennesketom om vinteren